I malo magije, čudo moje

kuhinjaVreme je za spavanje. Samo nekoliko reči pre nego što isključim laptop. Danas je dan kao i svi drugi. Ili je današnji dan ipak malo drugačiji. Ne znam. U jednom trenutku shvatim – opet smo imali malo vremensko proklizavanje – ne znam kako, ali neke okolnosti su nas malo usporile i učaurile, kao da smo se smaknuli sa puta a vreme iskoristilo priliku i protrčalo kraj nas.

Valjda je to tako u ovo zimsko doba. Nedostaju mi neki ljudi. Nedostaju mi priče, nedostaju mi lica.

Nedostajao mi je jedan početak.

Nedostajalo mi je malo životnih začina.

Nedostajalo je malo imaginacije.

Nedostaju neki pokreti.

Kao Alisa, skliznuh u rupu.

Kao Alisa pronađoh način da reč nedostajati pretvorim u čežnju a čežnju u ostvarenje. Začini izmešani u bočici, spremni da začine suviše tvrdu realnost – malo alhemije, zahvalnosti, topline u dodiru, razigranosti u prostoru. Malo začina za taj magični početak. Malo čarobnog praha za vraćanje među ljude, lica, u priče.

Sanjam budna neke snove. Pravim ih od reči i slika. Sanjam jedan novi prostor, oslikan plesom u dvoje. Ima i vrata i prozore i pogled na zelenilo i mir i toplinu i sunce. Domišljam neke divne izvore koji ulivaju energiju materije i koji pokreću.

 Živimo ovde i sada. Dvojac bez kormilara. Mikrokosmos. Otvaramo se opet prema svetu i bliskim nam ljudima. Neke okolnosti su izvan naše kontrole. I neka tamo i ostanu. Zauzdavajući ih, shvatismo, procurilo je vreme. Zaboravili smo važnu stvar – dok se prisećamo idilične prošlosti i dok prizivamo neku lepšu budućnost pored nas prođe naša jedina realnost i stvarnost. Prođe nam ovo ovde i sada. Možda će, kako neko pametno reče, neka vremena biti i bolja i srećnija, ali mi imamo ovo ovde od njega treba da napravimo najbolje što se od ovih sastojaka može napraviti. Pa kad svane novi dan, kuvamo ponovo, bolje, lošije, ne znam, ali najbolje što u tom trenutku umemo. I tako dan za dan. San po san. Čežnja po čežnja. Obrok po obrok.

Prijatno.

http://youtu.be/1GEHjyVE988

Bloger, predavač, floriterapeut

Comments (4)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.