USPORITE DANI MAJSKI

 

MajProlaze hirovito poput mladosti. Nesvesni potrebe da zastanu, barem na čas. Ne osvrću se. Okrenem se ja, hvatajući svaki trenutak ovog meseca kao nekog posebnog praznika. Neko slavi praznik u Rimu, ja slavim dane u maju. U svakom nađem neki poseban smisao, neki šapat koji me vrati u dane. Lepe, uvek, sa ove distance. Vreme briše ružno, čisti ramove slika, trava je zelenija, osmesi širi, čak i na slikama na kojima ih kad su nastajale nije bilo.

Ruže i pištolji. Možda bi zaista ovaj mesec mogao da ima neku takvu simboliku. Red osmeha, red zbilje. U maju cvetaju najlepše ruže, kao krv crvene, jagode zriju i trag im iste boje kao i cveću…

U maju mi odoše dvoje iz priča o dudovima, onim klupama nebeskim, oni što sede i smeše se – nekako setno sa plavih visina. Moja baka i moj ujak.

U maju dobih svoj nadimak Majska.

U maju se rodih.

U maju, jednom pre šest godine, moj dragi dobi priliku za novi život.

Maj nije običan mesec. I ovo nisu obični dani. Svakom bismo našli po jednu ružu da ga obeleži ili jedan pištolj da podseti.

Slikam maj i ogledam ga u očima svojim. Pravim fotografije u duši – album sećanja – listam i vidim neka draga lica, uvek slutim neke promene – kao niski start pred početak – naslutim miris lipe, naslutim ga nakon prvih majskih ruža, naslutim lepotu u svelim laticama, u cvatu novih. Naslutim i neku novu boru i godinu koja ostavlja trag. Naslutim neke radosti koje se teško zasluže, ali su zato slađe.

I vidim Dunav i tvrđavu što nadvi se nad njega. Vidim kej i kao da vidim i jedan most, u treptaju. Kad otvorim oči njega više nema, ali znam da je u tom trenu on za mene zauvek živ.

Divan je taj topli maj. Divan u jednoj priči – Kao topli maj…

Šta radi proleće sa njom? Otpevam nekad sebi, onako zanesena majskim danima koji klize, kao devojka niz korzo. Još dovoljno mlada da bude ohola, a dovoljno zrela da zna da je vreme za pravi početak. Ako ga omaši – već sledeće sezone neke nove cure će ulicama hodati visoko podignutih glava, a ona će žaliti što nije iskoristila svoj trenutak, što nije odživela praznik u maju.

Volim ovaj mesec, kao što volim život, kao što volim ovo nebo i svoj mali čarobni krug u kome žive neki vrlo posebni ljudi. Volim i onaj dud i onaj most – u treptaju spoje se i oni. Volim poklone – naklone – zaklone u zagrljajima.

Volim… kad uspem da ga usporim da traje čitavu jednu večnost. Moj maj, za Majsku.

fb-share-icon0

Comments (14)

 1. Baš tako, maj za predivnu Majsku! Svaka reč zrači nežnošću, baš kao i ti, zato i obožavam tvoje tekstove. Kada bi blogovi mogli da se svrstaju u mesece tvoj bi definitivno bio maj. Rekla sam ti da volim maj?

 2. Srećan ti rođendan, Majska.
  U sledećoj godini, želim ti sve lepo što je bilo lepo i u prošloj i sve lepo koje te mimoišlo u njoj. U sledećoj, želim si- da mi više ne budeš u srcu samo virtuelno, već i stvarno.
  I piši. Onako kako samo ti znaš, jer si neponovljiva na neki svoj, strastven, nežan, miran i buran način.

  1. Hvala, Negoslava moja draga. Hvala ti što me trpiš u svim fazama i što prolaziš sa mnom i lepe i manje lepe trenutke! <3

 3. Jeste, maj je poseban mesec i meni, a ti si tako posebno, nežno, ovim tekstom spojila maj nekad i sad, na novi, a opet,svoj, topao način. Tvoje pero niže prelepe reči koje nadahnjuju.

  1. Jeste. Malo ću vas u maju ugnjaviti ovim mesecom, ali posle će opet sve doći na junske grane. Hvala ti, Luno moja, draga…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.