ŠTA SE KUVA – ILI KAKO TO RADI DANIJELA GIKIĆ

Za mene su ruže i jagode najlepši simbol meseca maja. Tako za svoj rođendan uvek imam tortu baš od ove divne prolećne voćke. Kada sam shvatila da će za koji dan biti rođendan, a da ja ne znam kad ću da napravim poslasticu, pomislih – a ko će to bolje da uradi od moje drage ŠTA SE KUVA? – Danijele Gikić. Nas dve smo se preko blogova i upoznale. Ne stižemo često da se vidimo, ali se redovno čujemo, ja dobijem neku dobru kulinarsku ideju, savet, ili lepu priču o nastanku nekog jela.

KULINARSKE PRIČE

Jer, nije Danijela obični bloger. Niti obični kulinar. Ja bih to nazvala kulinarski pripovedač. Ona od svega ume da napravi priču. Da začini, nađe pravi pridev, glagol presvuče adekvatnim prilogom, ukrasi, oboji, ugreje. Danijeline životne priče, vesele i one druge uvek u sebi imaju dozu utehe, vere u dobrotu, u bolje sutra, u dobro danas. Ona je neko ko veruje u sebe, svoju divnu porodicu, prijatelje. Priča sa njom teče lagano, opušteno.

Verujem da je takva i u kuhinji. Smirena, opuštena, pristupa pripremi hrane s istom onom verom i posvećenošću kojom pristupa i najozbiljnijim životnim zadacima. Sve nešto mislim, ja bih njoj poverila da mi pripremi i neko veliko slavlje. U stvari, ja joj od srca i želim da se njen blog pretvori u njeno životno zanimanje – da ovo šta se kuva bude sinonim – za šta nam Danijela kuva. Da stvori vreme i prostor da se u potpunosti može posvetiti onome što najviše voli da radi – da kuva, mesi, peče. I time unosi radost u naše živote.

DOMAĆA TORTA

Tako se nas dve dogovorismo da mi ove godine ona pravi tortu. Da bude prava domaća i domaćinska. Bez veštačkih ukusa, i kerefeka. Htela sam pravu veliku, domaću ukusnu tortu od jagoda i to sam i dobila. I još nešto, o čemu ću malo kasnije.

Ja sam juče od svakog gosta „pokupila“ komplimente kako sam majstorski napravila pravi domaći slatkiš kakav davno nisu jeli. Na trenutak mi bi žao što to nije mojih ruku delo, ali sam bila ponosna što sam odabrala pravu osobu koja će nepca dragih mi osoba obradovati nečim što podseća na detinjstvo, na dom, na toplinu. Ovo je recept koji možete pronaći na Danijelinom blogu. 

Ako i vi poželite da pojedete nešto lepo, ako želite da spremite nešto novo, zanimljivo, pratite Danijelin blog. Ili je pronađite na FB. Rado će vam odgovoriti, posavetovati vas, a možete se dogovoriti i da vam spremi ako nemate vremena ili ne umete. :)

 

ROĐENDANSKI BONUS

Kad smo otišli da preuzmemo tortu, ona mi dade i kutiju, i reče da budem pažljiva jer je sve još sveže. Ne stigoh kod nje da je otvorim – te sam se kod kuće onako istinski obradovala kada sam videla da je u njoj prelep čokoladni kuglof. Setila se Danijela da sam je onomad baš oduševila pričom o njemu na njenom blogu i rešila da me obraduje. I verujte, zaista je uspela. Kao i torta, i kuglof je bio poslastica za sva čula. 

 

 

 

Ovo je priča iz serije JA OVO UMEM DA RADIM – u kojoj vam predstavljam ljude koji imaju šta da ponude i to rade dobro i kvalitetno. Verujte mi na reč :) Ili još bolje – proverite i sami. 

Bloger, predavač, floriterapeut

Comments (2)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.