NAŠ PRVI KRUG OKO SUNCA BEZ TEBE

Dođe to doba kad je vreme zaista relativno. Ono što je za nas godina, za tebe je možda treptaj oka, ili čitav jedan život – i to sve u jednom istom času.

Krenuo si pod dudove. Ali, ona te dočekala.

„Jesam li ti nedostajao?“

„Jesi, radovanje moje, ali naučićeš da ovde to i nije tragično jer dok se naviknemo da smo tu, već stigne neko sledeći drag. Videćeš.“

Gledao si je, najlepšu sliku koju si čuvao u oku čitavog svog zemaljskog života. I, svaki put kad bi stao pred ogledalo da očešljaš kosu, da namestiš kapu, da vidiš jesu li brci na svom mestu, ti si u odrazu u ogledalu video i njen odraz. Bila je tu, uvek sa tobom. Da ti kaže da si najlepši i najradosniji trenutak njenog života. Da si došao  posle dve lepote i da su posle tebe došla dva divna dečaka, ali da si ti bio ravnoteža. Bio si jezičak na njenoj životnoj vagi, njih dve na jednoj strani u ljubavi kakvu samo sestrice mogu da imaju, i dva brata dva derana. A ti si bio onaj koji je imao čitav jedan svemir želja u sebi, ali si rano naučio da ih krotiš i guraš u drugi plan. Jer to je uloga najstarijih dečaka.

A kad si stigao u tu beskrajnu nebesku ravnicu, počele su da se svetle zvezde u tvojoj duši. Sve one koje si godinama obavezama i onim što se red zove,  utišavao.

„Sagradi, rano moja, kućerak, jedan, baš kakav si oduvek sanjao“, rekla ti je.

„Posadi i šljive i mladu lozu. Lagano. Bez žurbe. Nauči da je sada sve vreme tvoje.“

Foto: Tiha Tisa

Pred kućicom klupa. Drvena. Došao komša da ti pomogne i da vidi prvi rod iz šljivika. A kad je klupa bila gotova, i spremna da se na nju sedne, stiže i treći musketar. Rekoše u glas:

„Vreme je da malo svratiš i pod dudove. Da popijemo jednu. Da bacimo pogled na onu našu ravnicu i one što smo na tren ostavili da vidimo od kakvog su testa umešeni. Ali, nemoj mnogo da gledaš u tu stranu. Nekad kiša pada nad Sremom, pa ti  se učini da se sve što je ostalo za nama topi i nestaje. Ali tako to ide. Srem je lep i kad je kiša i kada nosi ono što bi trebalo da budu uspomene na nas. Ostaje uvek onoliko sećanja koliko u sebi mogu da nose oni kojima smo ih ostavili. Kao što i zemlje ostaje onoliko koliko smo stabala na njoj posadili da je čuva.“

I tako, korak po korak, kako mi to, još uvek ograničeni vremenom merimo, prešao si 365 koraka i sada se smešiš zajedno sa svima pod dudovima i proviriš ponekad na ovu stranu. Na Srem i one kojima nedostaješ. Ali, Srem je lep, i mi smo lepi jer se sada mi u tim očima ogledamo. Za tebe je sve to sada jedan treptaj oka, ili  sećanje na zemaljske godine, koje lagano blede i postaju večnost, pod dudovima.

fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published.