Jednostavno neodoljivo – Šanel 5 i Bred Pit

 

Najprodavaniji parfem na svetu je bez sumnje čuveni Šanel 5.  Koko Šanel je zamolila Ernesta Bou da napravi parfem koji miriše na ženu. Prvi put je predstavljen 5. maja 1921. – Koko je bila prilično sujeverna te je čekala da se poklope tri petice u toj godini… s tim što je treća bila u nazivu samog parfema.o.17432

Šanel 5 specifičan je još po nečemu. Prvi put je prilikom stvaranja nekog parfema izdvojena sintetička komponenta – poznatija kao aldehidi. Oni su prilikom izrade dopunjeni mirisnim tonovima bergamota, limuna, nerolija, ylang-ylanga; u srcu kompozicije je jasmin, ruža, đurđevak, iris; u bazi je vetiver, sandalovina, vanilija, amber, pačuli…

Miris ahlehida podseća na miris veša kada se sa mraza unese u kuću, i možda je upravo to tajna fascinacije ovim parfemom – miris doma, čistoće, jednostavnosti, postojanosti, upakovan u veoma jednostavnu bocu koju je kreirala sama Koko Šanel – propagirajući princip manje je više.

Šanel 5 su proslavile mnoge zvezde, a do sada je verovatno najčuvenija izjava Merlin Monro da na spavanje ide samo sa nekoliko kapi ovog parfema na sebi. Jednostavno neodoljivo.

Šanel je jedinstven i po tome što u istoj formi i noti postoji već toliko decenija, što uspeva da konstantno održi prilično visoku cenu, da bude san mnogih žena – jer kad uspeju da ga kupe – to znači da su uspele i u životu. On je zahtevan i nikako ne ide ni uz jeftine stvari niti uz žene bez manira.  Naravno, govorim o originalu – i legalno kupljenom parfemu.

Novo lice koje će pokušati da nam dobliži šarm stare dame jste Bred Pit. Kampanja sa njim kreće ove zime – tako da – budite spremne – jer oboje obaraju s nogu.

It’s not a journey,

every journey ends but we go on.

The World turns and we turn with it.
Plans dessapear, dreams take over.
But wherever I go,
there you are,
my luck, my fate, my fortune.
Chanel No 5 – Inevitable

Ovo nije putovanje,
svako putovanje ima svoj kraj ali mi idemo dalje.
Zemlja se okreće i mi sa njom.
Planovi nestaju, snovi nas obuzimaju.
Ali gde god da krenem;
ti si tu,
Moja sreća, moja sudbina, moje bogatstvo.
Chanel No5 – Neizbežan.
Malo stariji tekst, ali nekako prikladan ovom tmurnom danu – da mislimo na nešto lepo, jednostavno, mirisno i tako zanosno. Šanel5 nije moj omiljeni parfem – ja volim Zen  – Shiseidov.

A koji je vaš omiljeni parfem?

 

 

fb-share-icon0

Comments (8)

 1. Do pre desetak godina rado sam ga koristila…posle sam počela da menjam, isprobavam..trenutno mi je omiljena „Peta avenija“ Elizabet Ardden…
  A Bred…simpatičan ali nije moj tip tako da vam ga poklanjam velikodušno…ahahaha

  1. Ne možemo Bred Pita, čuva ga Anđa kao kerber. Inače, nije baš ni moj tip, mada da se ponudi, ne bih odbila da razmenimo koju reč. :) Šalim se, on nikad nije bio neko čiji bih poster (da sam klinka) bih lepila na zid. Moji su favoriti Džoni Dep i Džef Bridžis. A parfem Zen :)

 2. Nisam odavno imala Šanel 5, ali mi je tvoj tekst dočarao miris…U priču se lepo uklapa i Bred Pit, mada više volim crne muškarce :)

  1. Draga Suzana, nekad i plavi umeju da nas iznenade! Šanel5 nije parfem iznenađenja, to je stara dobra klasika, ali kad je na dami okreću se i plavi i crni :D

 3. Upravo taj o kome pričaš mi je omiljeni! Neprikosnoven uz moje omiljene, crno-bele kombinacije! Mogu ti reći da je Bred ovo baš dobro odradio! :-) I bila si u pravu. Popravilo je dan!

  1. Kad sam te ono neki dan šacnula u gradu mogla bih i da tipujem da je Šanel visoko kotiran na tvojoj listi. Nekako mi ide uz tebe. Moj je Zen, ljubav bez mirisanja – jedini parfem koji sam prvo kupila jer sam tada počela da izućavam zen i ostala mu verna do današnjih dana (uz male izlete čisto da ne bude monotono). :) A Bred, jeste, ovde je na visini zadatka :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.