KAD DECA UBIJAJU – SVET MORA DA STANE I PROMENI SVOJ SMER

Home Intimni imaginarijum Coolumna kod Majske KAD DECA UBIJAJU – SVET MORA DA STANE I PROMENI SVOJ SMER

Deca zapalila dva beskućnika. Jedan je preminuo, za drugog ne kažu ništa. 

Deca u četiri sata ujutru zapalila beskućnika. Deca od 12 godina u četiri sata ujutru, radnim danom, bez nadzora roditelja, šetaju ulicama i pale beskućnike, pale ljude.

Deca nisu odgovorna jer imaju 12 godina. 

Šta ovde nije u redu

Deca do 12 godina ne smeju da ostaju sama ni u kući bez nadzora roditelja ili staratelja a kamoli da šetaju ulicama. 

Deca od 12 godina ne bi ni smela da dolaze u kontakt sa šibicama.

Deca od 12 godina pale čoveka.

Deca od 12 godina prisustvuju bolnom umiranju jednog ljudskog bića. To je dugotrajno i bolno umiranje. To su urlici koji se čuju do neba. 

Deca od 12 godina su puštena kući.

e00cd596585d4c84384c8f7c054e23dd
abigaillarson.deviantart.com

 

Nije pojeo vuk magarca, već plamen čoveka.

O čemu li ti roditelji sada razmišljaju? Da li su slutili, ali su zataškavali? Da li je bilo bilo kakvih nagoveštaja da bi se ovo moglo dogoditi? Da li ih je neko iz škole obavestio o nasilničkom ponašanju dece? Da li su deca išla redovno u školu  (znamo da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno)? 

Dečija prava

Neki roditelji se plaše svoje dece. Lakše im je da se povuku nego da se suoče s problemom. Kad vam roditelj kaže ne znam šta bih sa njim – to je jedna od najtužnijih rečenica koju čujete. Ali, tu još ima nade. U pomoć mogu da priskoče psiholozi, psihijatri, socijalni radnici i da zajedno sa roditeljima i školom pomognu detetu da pronađe svoj put. 

Roditelj koji nije spreman na saradnju, koji ne priznaje greške svog deteta, koji se zalaže za sva prava, ali pred dete ne postavlja nikakve zahteve pravi dugoročan problem. Prvo komšiluku. Pa školi. Kasnije postaju problem koji ni škola ni roditelji ne umeju da reše. Ostaje njihov doživotni problem jer nisu hteli da sarađuju kad je nešto moglo da se učini.

 

Roditeljska odgovornost

Da li je ovo situacija zanemarivanja, nereagovanja, zataškavanja – kada dete, mada ne može u zatvor jer nema 14 godina, ipak može da završi u SOS selu ili u hraniteljskoj porodici? 

Odgovornost škole

Učenika iz osnovne škole ne možete da izbacite. Možete samo da ga prebacujete iz škole u školu dok ne napuni određeni broj godina. Nastavnik ne sme ni da podigne glas na dete, ali zato dete zakonski može i ostaje u školi i dovodi u opasnost ostalu decu. Nastavnike. Školsku imovinu. Ako roditelj hoće da sarađuje i škola ima snage da se sa tim izbori – možda može da se vrati na dobar put.

Odgovornost države

Da li bi se ovakvi slučajevi mogli rešiti tako što bi roditelji umesto dece išla u zatvor? Ili da im se oduzme roditeljsko pravo? Ili da plaćaju novčanu kaznu? Ili da dete, kako ta reč ovde besmisleno zvuči, bude u kućnom pritvoru, ima obavezu da pohađa nastavu na daljinu i da radi sa stručnjacima, pa da se sa 14 godina proveri da li je na putu socijalizacije ili je primerenije da završi u nekoj od popravnih ustanova?

Ne znam – jedino što znam da mi reč dete i ubistvo nikako ne idu u istu rečenicu. 

 

fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published.