Kako biti zdrava, voljena i lepa i ako si u plusu?

Čitam blogove o zdravom životu, zdravoj ishrani, vežbanju, šta treba jesti, šta nikako ne smemo da jedemo – jednom rečju – posle politike  najviše nas „svrbi“ zdravlje i kako da budemo mršavi. Navukla sam se na određene blogove (ne

tumblr_mfkuxf84KV1rrnekqo1_1280 (1)Zbog čega želim da pišem baš za ovu populaciju? Lično – ne mogu da nađem ni jedan blog, kome je ciljna grupa upravo ova – dame na sredini svog životnog veka, dame koje nisu po standardnim merama iz časopisa, koje su medijski marginalizovane. Ako se spomenu u medijima o njima se piše kao nekom ko ima težak hendikep, daju im se saveti kako brzo i lako da smršave, kako da zauzmu pozu u sexu u kojoj će izgledati vitko, koje preparate da koriste za mršavljenje. Revije mode se nikada ne odnose na njih. Reklame za garderobu se nikad ne odnose na njih, donji veš nikad se ne pravi za njih. Još uvek mi u glavi zvoni čuvena reklama za Biomed: „Da si Biomed 4 pila u autobusu bi bila.“ Kad govorim o tome da ne postoji industrija koja je fokusirana na dame plus govorim o Srbiji, jer čim izađete odavde, u svakoj normalnoj prodavnici naći ćete garderobu veću od broja 42. U Srbiji ćete samo naći na stotine reklama za preparate za mršavljenje, klinike za liposukciju, tretmane za mršavljenje, kreme za noćno mršavljenje, autogeni trening za mršavljenje, hipnozom do vitke linije, savete kako da smršavite i osvojite muškarca iz snova, kako da se uvučete u haljinu sa maturske večeri, kako da mu budete lepe, kako da… A, ako ste u plusu ostaviće vas muž, neće vas voleti kolege, neće vas prepoznati na godišnjici mature, nećete naći partnera, bićete bolesni, bićete odbačeni – sve u svemu, ako niste po JUS-u (ili kako se to već danas kaže), bolje da ni ne izlazite iz kuće. E, zarad takvih negativnih statova i želim da pišem za moje drage dame plus. Jer, život nije ni crn ni beo, ni mršav ni debeo… svet je mešavina svega ovoga pomalo.ću ovaj put da pominjem nazive), ali na svakom od njih, ja lično se osećam pomalo nesavršeno. Kao da sve što činim nije dovoljno dobro, kao da je način života koji praktikujem nedovoljno zdrav, kao da stalno jurim za nekim rezultatom i da ga nikada neću stići. Isti utisak sam imala i sa blogovima na kojima sam počinjala da objavljujem svoje priče – uvek misleći da su banalni, da bih mogla drugačije. Do trenutka kad sam sebe postavila na jedno određeno mesto, obrisala more blogova u pokušaju i ostala samo da jednom – kakvom takvom – ali mom najboljem. E, tako mi se i u ovoj priči o zdravom životu i zdravoj ishrani nametnula potreba da progovorim  o zdravlju, lepoti i ostalim bitnim stvarima u ime dama koje su u plusu.  Ne, nemam nameru da pravim svoj blog na tu  temu, jer blogovi koje ću drugi put da spomenem već pišu savršeno o zdravom pogledu na život i zdravom životnom stilu. Ja bih ovde uvela samo jednu rubriku – zvanu ZDRAVLJE PLUS ZA DAME PLUS. 

Dame plus čine veliki deo populacije u Srbiji. 

Dame plus su u najboljim godinama  sa najviše novaca (gledano u proseku – žene u 40-tim godinama su finansijski najstabilnije), one su nezavisne, školovane, imaju relativno veliku decu, samosvesne, pametne, ali hendikepirane. Ne izgledaju kao lutke iz izloga. Nisu im kukovi uži od ramena, nisu bez zadnjice… A još uvek vole da obuku i farmerice i lepu suknju ili haljinu, dobru strukiranu košulju, kvalitetne majice u modernim bojama i krojevima.  Ali, toga ovde jedva i da ima. Ako mi ne verujete, krenite u obilazak radnji. Ali, pisaću i o tome. To je samo jedan od problema u plusu.

Ipak je najbitnija vera u sebe

Najveći problem ipak  jeste kako povratiti samopouzdanje, kako zavoleti sebe takve kakve jesmo, kako voditi računa o svom zdravlju, pronaći motive i načine da se neke stvari redukuju i dovedu u normalu.

Ova rubrika nema nameru da zagovara nezdrav način života – daleko od toga, samo želim da ohrabrim drage dame plus da prihvate sebe takve kakve jesu – za početak, da prestanu da se gledaju očima onih koji imaju sreću, da izgledaju kao iz izloga. Želim da rubrika Zdravlje plus za dame plus bude neka vrsta duhovnog vodiča i moralnog podstrekača – kako zavoleti sebe, kako odbaciti loše navike, kako steći samopouzdanje, kako se osećati dobro u svojoj plus ulozi i kako redukovati neke nezdrave navike.

Kao što se blogovi na kojima se ponekad osećam nesavršeno ne bave ekstremnim ili bolesnim oblicima vitkosti, tako se ja neću baviti ekstremnim ili bolesnim oblicima koji idu u ekstemnost ili bolest gojaznosti. Ja nisam lekar niti neko ko je kompetentan da se bavi takvim problemima. Moja želja je da se pozabavim problemima, potrebama i željama dama koje odstupaju od zacrtanog standarda.

Dobrodošle na Paraterapiju kod Majske, na razgovore o zdravlju plus za dame plus…  Hajde da pričamo otvoreno!

fb-share-icon0

Comments (3)

  1. Baš sam htela to da kažem , za veličine iznad 42 , kad počeh da čita, ali si sve i sama rekla. Hvala što isliš na nas, nesavršene. Kad već drugi neće.

    1. Žene iznad 42 ne postoje kao ciljna grupa u pozitivnom smislu. Biti u plusu, imati višak u kilaži, kao da imaš tešku zaraznu bolest. A nije tako. Moja ideja je da sa pozitivnog stanovišta malo pročačkam tu temu :) Hvala ti što si tu. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.