Kako pokrenuti mlade da budu kreatori odgovornih medijskih sadržaja

Home Pozitivno odrastanje Kako pokrenuti mlade da budu kreatori odgovornih medijskih sadržaja
Kako pokrenuti mlade da budu kreatori odgovornih medijskih sadržaja

Ako imaš šta da kažeš

Završismo projekat započet krajem septembra meseca 2015. godine. Ministarstvo kulture Republike Srbije i Delegacije evropske unije izabrale su tri škole da budu deo pilot projekta – „Ako imaš šta da kažeš – reci“ i jedna od te tri škole bila je i Karlovačka gimnazija (pored Treće beogradske gimnazije i Ekonomske škole iz Paraćina). 

Naš zadatak je bio da postavimo školski list na sajt koji ćemo sami kreirati. No, u razgovoru sa učenicima, shvatili smo da u današnje vreme, kada svako ko je informatički pismen taj zadatak može da obavi, treba da uradimo više od toga. Ako već pravimo sajt, hajde da napravimo pravi sajt. Hajde da napravimo sajt namenjen učenicima, i sadašnjim, i budućim, ali i bivšim. Trebalo ga je i nasloviti i  pošto je moto projekta – Ako imaš šta da kažeš… učenici su odlučili da se njihov sajt nazove – „Reci karlovačka“. Jer, karlovački đaci uvek imaju šta da kažu. 

Link ka sajtu

kaver

Pored sajta, napravili smo i Fejsbuk stranicu,  nalog na tviteru, nalog na instagramu, i otvorili smo Youtube kanal.

Mediji i projekat Reci karlovačka

Kada smo završili sajt i pustili ga u „rad“ samo jedan tvit gospodina Majkla Davenporta pokrenuo je nešto što, barem mi, koji radimo sa decom, nismo mogli ni pretpostaviti. Beše to poput grudve koju pustite niz padinu. Od grudve – čitava lavina. Zahvaljujući jednom tvitu u kom je on obavestio javnost da je sajt pokrenut i da je učenica napisala vest, mi smo sada već mogu reći, mesecima, u žiži javnosti. O školi, deci, projektu pisali su svi značajni mediji u Srbiji. 

Uticaj društvenih mreža na mlade

O bezbednosti mladih na internetu se mnogo priča. Drže se radionice, seminari, tribine – ali one su većinom namenjene odraslima, nastavnicima koji često ni sami nisu „svoji na svom“ na ovom polju. Kada pričamo sa učenicima, opet dosta teoretišemo, plašimo ih raznoraznim, realnim, opasnostima, ali se opet zaustavljamo na teoriji. Jedan ovakav projekat je najbolji praktični način da mladi razumeju šta su društvene mreže, šta je medijska pismenost, koje su pozitivne strane interneta, na šta treba da obrate pažnju i odakle im preti realna opasnost.

Danas oni znaju šta je to medijska pismenost, šta su autorska prava, kako koristiti medije radi propagiranja pozitivnih vrednosti, kako pokrenuti vršnjake da se uključe u određenu akciju (trenutno preko FB stranice promovišu konkurs za najbolju fotografiju gimnazije).

I šta dalje

Zvanični završetak kampanje bio je u utorak, 26. februara u Beogradu. Naši mlada ekipa koja je stvorila čitav ovaj projekat kaže da ovo za njih nije kraj – već početak – da sajt tek treba da zaživi. Preporuka i ostalim školama jeste da na ovaj način pokrenu svoje učenike – jer  – mi smo nekada imali praksu, a za gimnazijalce je ovo najbolji način da ih motivišete i pokrenete i naučite ih nečemu što im i nakon završetka školovanja može biti korisno. Naučiti mlade da budu jasni i glasni. Recite im – ako imaš šta da kažeš – reci!

Završetak kampanje – radio Vojvodina

 

 

fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published.