Kako škola može postati mesto koje nas motiviše

Home Pozitivno odrastanje Kako škola može postati mesto koje nas motiviše
Kako škola može postati mesto koje nas motiviše

Pre neki dan sam nfotka11apisala tekst na temu kako da pokrenemo mlade da budu kreativni. Ono što nisam spomenula, jeste da u medijskom pokretanju, pored moje malenkosti, učestvuju Danijela Pop-Jovanov (profesorka engleskog jezika), Ljiljana Maletin Vojvodić (profesorka književnosti) i Srđan Damnjanović (profesor filozofije). Naravno,većina  mojih kolega na svoj način motiviše mlade, ali meni je zanimljivo da vam pišem o našem iskustvu. 

Danas nastavljam priču jer smo i mi nastavili sa pokretanjem naše dece. Povodom 225 godina postojanja Karlovačke gimnazije, raspisali smo konkurs za najbolju fotografiju i glasanje za fotografije je u toku. Tokom marta ćemo imati još nekoliko važnih aktivnosti – a sve u cilju da pokrenemo mlade i da im pokažemo koliko su važni i kako se njihov trud isplati.

Neko bi rfotka13ekao čemu sve ovo? 

Često od mladih možete čuti – a da li je ovo za ocenu? Ili, da li će to biti na kontrolnom ili pismenom. I zapitate se – da li je cilj školovanja SAMO dobiti ocenu i naučiti ono što će vas neko pitati. Mnogi će reći da jeste. A mi ćemo vam reći da nije, kao što će vam i naši učenici to potvrditi. Naravno da su ocene važne, ali ako prođete kroz čitav proces školovanja samo skupljajući ocene i radeći ono što se mora, onda je vaše odrastanje bilo pomalo šturo i svedeno na jedan jedini cilj – da vam u knjižici budu upisane dobre ocene.

Opet će se neko pitati – pa zar to nije jedino važno?

Naše mišljenje je da nije. Jednog dana ćete zaboraviti svoje ocene, i niko vas više neće pitati kakav ste uspeh imali u školi. I kad to zaboravite, ostaće vam prazno mesto tamo gde bi trebalo da budu uspomene iz škole. Opet će neko reći – pa šta ima da se sećam škole – i ima pravo da tako razmišlja. Ali, ima i nas koji se svog školovanja sećamo s osmehom, sećamo se svih onih divnih trenutfotka12aka u kojima smo stekli veštine koje nam i danas pomažu da budemo ovo što jesmo.

Da budemo kreativni.

Da razumemo druge kao što je i nas nekad neko razumeo.

Da želimo da pomognemo mladima da otkriju i razviju svoje talente i umeća.

Da se ne pitamo uvek da li je to za ocenu (danas za bodove ili novac).

Da se radujemo svakoj novoj stvari koju naučimo.

Da i dalje sanjamo i živimo kreativno, maštovito, često van klišea.

Da želimo da i svoje učenike naučimo da postoji i nešto van propisanog gradiva, tj. da sve što se nauči u školi, da sva vrata koja su pred nama imaju svoju svrhu.

I zato mi motivišemo našu decu. Zato im nudimo izazov i radujemo se kad ga prihvate. 

Tako je i ova izložba fotografija jedan od izazova i voleli bismo kada biste i vi pogledali fotografije, i glasali. Naravno, sve naše aktivnosti ne bi bile ostvarive da u svemu aktivno ne učestvuju oni zbog kojih smo mi motivisani za korak više – naši sjajni đaci.

Poruka roditeljima

fotka10Podržite svoju decu da se uključe u vannastavne aktivnosti. Podstičite ih da izražavaju svoju kreativnost, da stiču veštine koje će im kasnije u životu biti korisnije često i od ocena. Da učestvuju, da se raduju, da stvaraju, da nauče da budu timski igrači, da ispolje svoje sklonosti, da postanu svesni i samosvesni mladi ljudi. Nemojte ih samo terati da uče. Kad su u krizi, kad im naiđu trenuci preispitivanja, recite im da se okušaju u sportu, muzici, pisanju, plesanju, da probaju sve što im se u školi pruža kao aktivnost pa će i na taj način kreirati svoj put i budući život. Deca često nisu umorna već im je dosadno. Dignite ih iz kreveta i pomozite im da rašire svoja krila. Da nauče da ocene nisu jedino merilo vrednosti već samo jedna od stavki u njihovom školovanju.

A sada vam pozivamo da pogledate našu galeriju, i ako ste voljni glasate! 

 

Glasajte za najbolje fotografije Karlovačke gimnazije

 

PS fotografije u tekstu su vlasništvo autora M. Aranitović i nisu deo konkursa za najbolju fotografiju.

fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published.