Music tag: Top of the top! Muzički spotovi

Ne igram se često u poslednje vreme. Ali Olja Ristić zna za koju treba da me nominuje – i da bila bih tužna da u ovu priču upala nisam. :) Mislim da bih se sama nekako provukla i samonominivala (što u današnje vreme i u mnogo ozbiljnijim vodama nije ništa novo).

Muzika. Ako vam kažem da mi je mama radila na odeljenju ploča u najvećoj robnoj kući u Novom Sadu – i to u vreme kad smo još uvek pratili svet, razumećete da je muzika oduvek bila sastavni deo naših života. Inače, porodica s mamine strane je bila vesela i uvek raspevana. 

Uticaj moje mame na moj muzički izbor 

Mama je fan Borisa Bizetića iz vremena kada je pisao pop pesme – tako da je to bila moja prva muzička ljubav, ako izuzmemo dečje pesmice. Volela je Paka de Lusiju, pa sam i ja zavolela klasične zvuke gitare. Ciganska muzika – od Cigana Ivanovića do Sar e Roma. Demis Rusos… pesme na mađarskom… sve je to bio tepih koji je  prostrla  na moj put.

Ne mogu sve da stavim kao ilustraciju, ali počeću s Borisom… Ovaj put neće biti balada, već jedna koje se retko ko seća…

Uticaj mog oca na moj muzički ukus

Tata se retko pred nama opuštao i upuštao u pevačke vode. Zato su nam trenuci kada on nešto zapeva ili poželi da čuje uvek bili posebno dragi. Kad je tata pevušio? Kad putujemo i kad je svadba. No, meni su ovi trenuci iz kola uvek bili draži. Tu smo bili samo nas četvoro i znali smo šta treba da krenemo da bi on nastavio s nama. Zbog njega volim Mladu Vojvođanku, Oj oraje, oraje, Kućerak u Sremu, Tamo daleko, Salaš u malom ritu, Već odavno spremam svog mrkova… To su i danas moje kafanske pesme – kada uspem da se probijem i dođem na red :) Ovaj put jedna apsolutno romantična verzija stare dobre kućice u Sremu :)

Onda nam neko drugi počne krojiti ukus. Moja prva ljubav volela je Divlje jagode. Priču o dečacima s polja divljih jagoda imam i na blogu, koga interesuje može da je pročita. 

Iz tog perioda je i moja ljubav prema Parnom Valjku. Njih smo otkrile zajedno moja najdraža Maja Preveden Sladojev i ja. No, zajedno smo otkrivale i mnoge druge grupe koje su igrale samo jedno leto – poput grupe Tam tam. 

Zagrebačka, sarajevska, beogradska scena. U jednom trenutku u korak sa svetom – nakon čega će svet početi da putuje bez nas… Ne bih ređala bendove i pevače koji su obeležili taj period, videh već da su drugari iz generacije koji se takođe igraju već pokrili sjajnim izvođačima… Nasumice ću staviti po jednu pesmu kao posvetu…

Novosadska scena

Rešila sam da se ne dotičem stranih pesama. I njih sam videla u izborima generacije i dobar deo njih bih i ja stavila kao svoj izbor. Ja sam ipak nostalgično vezana za novosadsku muzičku scenu koja je bila prilično jaka i žestoka u to vreme a mi smo visili na svirkama. Ovo je moj mali izbor – lični osvrt na pesme koje su obeležile moju poluburnu mladost i koje i danas nose neku magiju (barem za mene). 

Posebno volim ovu pesmu Sing Sing Singersa… I njih je sve manje među nama… a nema više ni mostova… Tako da je ovo pravi omaž i gradu i ljudima.

Pekinška patka – materijal za jednu posebnu priču.

Još jedna generacijska i lokal patriotska priča :) Love Hunters.

Bez njih novosadska priča nikako ne bi bila potpuna. Atheist Rap.

https://www.youtube.com/watch?v=iPns2KiG564

Skoro bih mogla da privodim kraju… Sjajni Vojvođanski bluz bend.

I za sam kraj – zbog one potpisane singlice – najlepšoj prodavačici ploča – moram da stavim i Balaševića. Đole je na mala vrata – singl pločom ušao u naš dom i tamo zauvek ostao. Za kraj stavljam jednu od, meni njegovih najboljih… 

 

Prozivam Dejana Zlatića, Siniša Banda… Nadam se da će biti voljni da se igraju. Sori, ako vas je neko već pozvao da se igrate. :) 

fb-share-icon0

Comments (3)

    1. Joj, divota!Ali, nekako sam se suzila na sam Novi Sad. Ali, rado bih to u tvom izboru čula. Hvala ti što si dodala na spisak! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.