Tražite dobru školu stranih jezika – proverite zašto je Jolly Bear pravi izbor

Kažu da kad čovek radi ono što voli onda to i nije posao već uživanje. Moje dve drage prijateljice su pre deset godina pokrenule Jolly Bear škole stranih jezika u Novom Sadu i Beogradu. Decenija kontinuiranog rada, mnoštvo zadovoljnih roditelja, ali što je mnogo bitnije, zadovoljne dece, pokazatelj su im da su na pravom putu. Njihove škole nisu samo mesto gde se na različite načine uče razni strani jezici. Jolly Bear je ozbiljan koncept koji donosi jako dobre rezultate. 

Zašto ja vama pišem ovaj tekst?

Godinama pratim rad ove škole i oduševljavaju me prvo njih dve – one su edukatori u pravom smislu te reči. Imaju bezgranično strpljenje, vole svoj posao, posvećene su svakom detetu i voljne su da ovaj način usvajanja jezika prošire i po ostalim gradovima Srbije. Kao drugo, oduševljava me efikasnost ove metode koji se decenijama primenjuje u obrazovnom sistemu Velike Britanije jer donosi fantastične rezultate. A ono što je dobro ne treba menjati. One su taj metod upravo odande i donele na ove prostore, a ja ću  u nastavku teksta pokušati da vam dobližim njihovu misiju.

Šta je Jolly Phonics?

Jolly Phonics  je način i metoda za učenje engleskog jezika. Sad bi neko postavio pitanje – a po čemu se oni razlikuju od drugih da bismo baš njih odabrali?

Jolly Phonics  je multisenzorna metoda–  deca putem  čula (vid, sluh, dodir) i uz pomoć pokreta i pesme uče GLASOVE engleskog jezika, a zatim te glasove spajaju da bi dobili reči. Ne uče da je S /es/ kao u alfabetu, već da je to S, onako kako se izgovara.

Ovaj metod je upravo zbog toga preporučljiv deci već od četvrte godine jer način učenja doprinosi ne samo učenju stranog jezika već i boljoj artikulaciji glasova maternjeg jezika. Razvijajući  audiolingvističke veštine koje su bitne za razvoj govora na bilo kom jeziku –dete savršeno usvaja kako maternji tako i strani jezik.

Učeći na ovaj način deca nauče jasno i glasno da izgovaraju svaki glas u reči.  Raazvija se jasan i artikulisan govor i podstiče samopouzdanje i komunikativnost kod deteta.

Kroz JollyPhonics deca vežbaju grafomotoriku, uče da pravilno drže olovku. Vrlo rano nauče da svaki glas pravilno napišu.

Kako se uče glasovi po Jolly Phonics metodi

Glasovi su podeljeni u 7 grupa.  Ukupno ima  42 glasa, a već posle prvih 6 glasova iz prve grupe (s, a ,t, i, p, n) deca mogu da počnu sa čitanjem kraćih reči koje su napravljene kombinacijom ovih glasova.

Nakon obrade 42 glasa deca su u mogućnosti da čitaju knjige koje su napisane po ovom principu, sa pažljivo biranim rečima.

 

Po čemu se Jolly Phonics još razlikuje od drugih metoda?

Jolly Phonics  princip nije samo namenjen učenju stranog jezika.  Deca opismenjena po ovom principu su 2 godine ispred svojih vršnjaka koji se opismenjuju nekom drugom metodom.

Ovo je izuzetno značajno u predškolskom uzrastu jer mališani kreću u školu puni samopouzdanja, s dobrom artikulacijom glasova maternjeg i stranog jezika.

Grafomotirika im je na visokom nivou. Zbog multisenzornosti i razvijanja audiolingvističkih sposobnosti metod je izuzetno dobar i za decu koja imaju disleksiju, pa se stoga preporučuje  primena Jolly Phonics metode čak i ako primarni cilj nije učenje stranog jezika.

I još nekoliko rečenica za kraj!

Jolly Phonics  je zabavan način kako za profesore tako i za učenike.

Na Jolly Phonics metod se nastavlja Jolly Grammar koji pokriva gramatički deo jezika.

Jolly Phonics  je obavezan u svim školama u UK za opismenjavanje dece.

Metod koji se koristi u svim internacionalnim školama koje rade Cambridge International, jer se ispituju phonics sposobnosti na svakom nivou.

Deca postaju čitači jako brzo i uspešno, a to je preduslov za dalje obrazovanje i napredovanje.

Da imam decu ja bih ih upisala u Jolly Bear školu. Pošto ih nemam, a znam sve prednosti ovog metoda učenja – preporučujem ih svim svojim prijateljima sa decom. A ovaj tekst je moj poklon njima dvema za deset godina marljivog rada i postignute rezultate.

Srećno i budite još bolje u narednim decenijama.

Više o lokacijama, terminima i ostalom saznajte na: http://jollybear.edu.rs/

Bloger, predavač, floriterapeut

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.