„Book Talk“ iz druge ruke

Sve fotografije vlasništvo Color Media Communications. 

Čekala sam petak 29. septembar kao praznik. Ne, nije neradni dan, nije praznik, niti rođendan, već se tog dana održavala treća regionalna konferencija „Book Talk“ u dva prostora – Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, preko 70 pisaca, izdavača, kritičara, novinara iz celog regiona.

No, kako to biva, čovek planira, a stvari se dešavaju često mimo planova, tako sam i ja petak dočekala s prilično visokom temperaturom. U takvom stanju nikako nisam mogla da prisustvujem konferenciji, ali… uvek postoji nešto što… ne, ne kvari devojci sreću, već joj ublaži razočaranje.

Prvenstveno bih se zahvalila Jeleni Jovičić (Color Media Communications) koja je savršeno koordinirala i obaveštavala o tekućim dešavanjima, a na kraju podelila i press  poslala i saopštenje za medije i fotografije – te sam se odlučila da moj post bude deo saopštenja koje smo svi dobili od organizatora.

Takođe se zahvaljujem svojim dragim koleginicama iz Karlovačke gimnazije koje su bile prisutne i koje su mi prenele svoje utiske i utiske učenika. Bila je ovo, kako mi rekoše, izuzetna konferencija i zbog gostiju, i tema koje su obrađivane na sesijama, kvalitetne publike, dobrih organizatora, ali i sjajno odabranog prostora u kome se sve i dešavalo. 

U nastavku možete da pročitate zvanično saopštenje za medije i da vidite zvanične fotografije s dešavanja. 

„Konferencija je tradicionalno otvorena panelom o regionalnoj izdavačkoj sceni, a na otvaranju su prisutne pozdravili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, domaćini prostora u kojem se odvijala konferencija – Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i Tanja Banjanin, u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Program u Galeriji Matice srpske nastavljen je predstavljanjem knjige „Izgubljeni u ravnici“ o manje poznatim pričama iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini, u izdanju Color Media Communications, o kojoj je govorio autor, Žikica Milošević, zatim panelima o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, poziciji teksta u savremenim izvođačkim umetnostima, pripremama Novog Sada za EPK 2021, jugoslovenskom književnom nasleđu, ličnom u književnosti i revolucionarnim idejama danas.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog program je počeo panelom o putopisnoj književnosti, a razgovaralo se i o kursevima kreativnog pisanja, književnoj kritici, domaćoj percepciji skandinavskih krimića, savremenoj erotskoj književnosti, fantastici i motivu vampira u domaćoj književnosti.

Među učesnicima bili su: Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Gatalica, Ivan Ivanji, Jelena Trivan, Mišo Nejašmić, Vladimir Pištalo, Marina Krleža, Dževad Karahasan, Tijana Palkovljević, Radovan Jokić, Zvonko Maković, Manjo Vukotić, Dejan Papić, Zoran Hamović, Mitja Čander, Branko Rosić, Minja Bogavac, Biljana Srbljanović, Dragoslav Dedović, Predrag Marković, Jelena Baćić Alimpić, Vesna Dedić, i mnogi drugi.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održan je i ove godine. Učesnici konferencije su ove godine izabrali da se druže i razgovaraju sa piscem Dževadom Karahasanom.

Kao i prethodnih godina, konferenciji je prethodila “Nedelja knjige” tokom koje su naši volonteri nagradili besplatnom knjigom sve one koje su zatekli da čitaju u javnom prevozu ili na stajalištu. Preko stotinu knjiga podeljeno je tokom akcije, a knjige su donirale izdavačke kuće “Laguna”, “Clio” i “Vulkan”.

Veče pred otvaranje konferencije, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, proglasili smo pobedničku sliku akcije “Novi Sad gleda jednu sliku”, za koju su glasali posetioci portala NShronika i novosadske javne ličnosti. O pobedničkoj slici “Doručak na travi” Save Šumanovića govorili su Zvonko Maković, istoričar umetnosti iz Zagreba i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Ove godine uoči konferencije družili smo se i sa srednjoškolcima. Učenike gimnazije “Svetozar Marković” je u okviru akcije “Književni matinei u novosadskim gimnazijama” posetio i sa njima razgovarao Nenad Šaponja, direktor i urednik izdavačke kuće “Agora”.

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, partneri konferencije su Erste banka, Službeni glasnik, ambasada Republike Poljske u Srbiji, Grand kafa i vinarija “Mačkov podrum”.“

                                                                                                 Zvanično saopštenje – Color Media Communications
fb-share-icon0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.