U kakvoj su vezi vaše zdravlje i količina informacija koju upijate

Prozor1Samo bih nekoliko reči večeras. Subota je, drugi dan Božića. Trudim se da ne pratim vesti. Trudim se da ne slušam jer već sve znam. Ne kao neki trgovčevići što su vrteli prstenje, ne kao Tarabići, ne kao Vanga, već samo kao neko ko je oduvek voleo da sluša na časovima istorije, neko ko je naučio da:
 • je istorija učiteljica života
 • se sve na ovom svetu ponavlja
 • da kad se poklope mesto i vreme poklopi se i radnja
Znajući ove sitnice nije teško predvideti. Zato ne pratim vesti, samo toliko da čujem i da znam. 
U jednom periodu svog života toliko sam pratila društveno-političku scenu da sam se osećala zbilja loše. I znala sam da moram da prestanem ako sam samoj sebi imalo draga. No, ispostavi se da sam sebi toliko draga bila da sam u datom trenutku otišla u drugu krajnost - i prestala, ali bukvalno prestala da pratim išta. Kao ona tri majmunčeta. Pa ni to nije bilo dobro.
Sada sam na granici. Čujem koliko treba. Ne valja gomilati reči i informacije. Prezasiti se čovek, prezasiti se i najlepšeg ića i pića, pa kako neće od reči. Pa mu pozli. Zato doziram. Da nije tako, jedna informacija, koja mi je sasvim slučajno sletela večeras prelila bi informativnu "količinu". 
Imate li vi svoju dnevnu dozu ili puštate da vas informacije preplave? Verujete li svima na reč? Da li čitate između redova - ili prihvatate svaku informaciju kao zdravu i gotovu? Da li ste ikada razmišljali o vezi svog psiho-fizičkog zdravlja i informacija koje upijate? Ako niste... mislite o tome... :) 

https://youtu.be/Hp7fGIACchE

fb-share-icon0

Comments (8)

 1. I ja, ima već pola godine, kao i Snežana, i baš se dobro osjećam :) . Jedini dodir sa ostatkom svijeta su mi blogovi, čitam ih rado, nasmijem se, naučim nešto novo, upoznajem divne ljude.

  1. :) Sjajno. Treba znati samo toliko da ne budemo baš neobavešteni, ali koliko oni misle da su važni, toliko smo važni i mi… pa ne punimo televizijske programe svojim objavama :)

 2. Doziram i biram!
  Dovoljno mi je na poslu, naslušam se svega. Zato televiziju ne gledam, čujem po nešto.
  Čuvam se, biram, mada duša nije od kamena, upija svaku muku.
  Hvala za dobar post i još bolji savet!

 3. Veoma dobro si primetila da treba filtrirati i dozirati informacije koje nas zasipaju sa svih strana, posebno poslednjih meseci, da bi jedinka mogla da u svemu tome opstane, preživi i nastavi dalje. Kad ne bismo to radili strahovi bi nas sasvim blokirali i mentalno zdravlje bi nam otišlo skroz u aut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.