A da sam ja uzela da prekrečim…

Već danas su mnogo pametniji od mene komentarisali žvrljotine na tek renoviranoj Beogradskoj kapiji u Petrovaradinu. Do sutra će i novine da pišu, dići će se malo graje i sve će opet pasti u vodu. Neki ljudi su se silno trudili i animirali Novosađane da glasaju ne bi li na konkursu banke Intesa baš ovaj objekat dobio novac za rekonstrukciju. I glasali smo. Novosadski. I bili mnogo srećni što smo zajednički „pobedili“. I sve se prilično razvuklo jer novca nikako nije bilo dovoljno. I kad je stara lepotica, kapija između Gradića (ili Podgrađa, ko kako zove) i ostatka Petrovaradina (ili početka Majura, recimo) najzad trebalo da zasija u punom sjaju i da bude na ponos svih Novosađana, Petrovaradinaca, pa i šire – jer to je kapija između Srema i Bačke, između starog i novog, kapija istorije – neko je pametno obeležio teritoriju.

Da pokaže da može? Da je jači? Šta je želeo time da saopšti svetu?

Neko bi trebalo da mu pokaže da nije ni jači niti da može, ali mislim da ni ovog puta od toga ništa biti neće.

Mene je sramota. Čuveni socijalni blam. Sramota me u tuđe ime, toliko da bih mogla da odem za zakrečim žvrljotine. Ali, pogađate, mene bi neko već kucnuo po ramenu rekao da kršim zakon jer je zabranjeno intervenisati na zgradama pod zaštitom.

A znate kada me je prvi put tako jako bilo sramota? Kada su nakon vaterpolo utakmice Srbija-Hrvatska (2003. Slovenija) krenuli neredi u Novom Sadu. Kada je neko naružio centar Novog Sada. Kada su me kontaktirali prijatelji koji nisu iz ovog grada i pitali me šta se to dešava – i kako to u Novom Sadu?

Nisam imala odgovor. Nisam imala odgovor ni mnogo puta posle toga. Nemam ga ni sada. Osećam se tužno. Ako neki (ti koji „obeležavaju“ teritoriju) toliko malo poštuju svoju istoriju i istorijske građevine, onda ne poštuju ni sadašnjost a bez nje nema ni budućnosti.

Eto.

kapija
Z. Dejanović FB stranica Šta je novosadski

Bloger, predavač, floriterapeut

Comments (2)

  1. I mene je sramota što se to desilo ali me je sramota i što se nakon svega ovog neće ništa desiti a ko je kriv za to? Vas u potpunosti razumem, a mene je sramota što to postaje deo našeg grada i naše kulture.
    Samo ćemo okrenuti glavu a dela će izostati…i to je Novosadski!
    Pozdrav.

    1. Ćazime, potpuno vas razumem i slažem se sa vama. Nastaje neko novo „novosadsko“ koje mi se ne sviđa. Okrenuti glavu, ne napraviti kontra akciju, obojimo crnilo, provetrimo duše, pozdravimo komšiju, pomozimo baki, ustanimo u autobusu, počistimo smeće… Kao da su i društvene mreže potpomogle – svi su revolucija na rečima, a fakat je da je ovo neka novosadska evolucija – novi stepen – primeti, ali ne delaj… Pozdrav veliki i vama i hvala što ste tu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.