Dan četvrti – o nesanici, snovima i darovima

4. dan

Dan četvrti. Današnji je dan nagovestio promenu vremena. Noć za nama bila je jedna od onih mojih u kojima nesanica ima svoj smisao. Probudi me negde – oko 4. I ne da ni da ležim u krevetu, gurka, žulja i šta mi ostaje nego da ustanem, prošetam po stanu, i smestim se na svoje omiljeno mesto, u svoju fotelju. Iz nje vidim zvonik Katedrale u centru Novog Sada, i ono komotno vreme koje pokazuju satovi na svim crkvama gradskim. U ovom gradu retko možete da okasnite na sastanak (naravno ako se vaše odocnjavanje meri  u razmaku od nekih 10-tak minuta). Svaki kucka u svom ritmu, a kad su jake zime ili velike letnje oluje sa grmljavinom, pa se zaustave u koraku, tada možete barem dva puta u danu da stignete tačno na vreme. No, vratimo se u noć. Gledam grad, gledam narandžasta svetla kandelabara, gledam prazne ulice. Volim noć i noćni mir.

Znam da me nesanica nije bez veze izvukla iz kreveta. Sedim i molim san da me pozove nazad, molim da mi da odgovor na jedno vrlo bitno pitanje, na nešto što će doneti neke nove stvari u naše živote. Neku promenu u mikrosvetu, kao poklon mom dragom za godinu 45.  Verujte, rima je :)

snovi
Citat dr Mirjana Đurđević

Vratim se u krevet i odsanjam u detalje. Probudim se i ispišem čitavu jednu stvarnost na četiri stranice. I poklonim. U te četiri strane utkana sam i ja, i u svakom slovu koje sam utkala, utkala sam i sebe i predela kao što se žena predaje u ruke voljenom čoveku od iskona.

O značaju snova sam pisala na svom drugom blogu a koga interesuje može ga pročitati ovde.

Preporuke za večeras, pored teksta…

Dobar film, iz novije produkcije, jeste Maleficient sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi. Kod nas preveden kao Grdana. Iskreno, ona nije ni u prvih deset glumica na mojoj listi, ali posle ovog filma malo mi je draža. Neka vas ne prevari naslov, neka vas ne prevari njena fotografija na plakatima – u ovoj verziji Uspavane lepotice (da, ova je bajka u osnovi filma), sagledaćete bajku iz jednog drugog ugla, borba dobra i zla dobiće sasvim novu dimenziju, priča o prodanim dušama je uvek ista – potvrđuje ono čuvaj se svojih želja, ako ne umeš da se boriš sa demonima u sebi. Ako niste odgledali fim, preporučujem, ako imate decu, i njima će se svideti, kažem, ne nasedajte na ove strašne rogove :) oni su samo odbrana nežne duše…

I za kraj današnjeg dana, jedna klasična rok tema u malo drugačijem izvođenju. Sanjajte, sanjajte i budite hrabri da svoje snove pretvorite u stvarnost. Kako reče dr Mirjana Đurđević, snovi su naši najiskreniji prijatelji, oni nas upozore, ali i ohrabre i daju nam krila. Spavajte, sanjajte i doviđenja, do novog susreta…

fb-share-icon0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.