HOTEL „PARK“ U RUMI IDEALNO MESTO ZA ROMANTIČNI VIKEND

Home Intimni imaginarijum Coolumna kod Majske HOTEL „PARK“ U RUMI IDEALNO MESTO ZA ROMANTIČNI VIKEND
HOTEL „PARK“ U RUMI IDEALNO MESTO ZA ROMANTIČNI VIKEND

Svi putevi vode u Rim.

Mi ovu izreku malo izmenili  u svi putevi vode u Rumu. Vremenska prognoza za period u kom smo planirali boravak nije obećavala – ali kako nam reče Nikola Nikolaki – ona poznata kao kiša oko Kragujevca – postala je – kao kiša oko Rume. I bi u pravu. Dočekao nas je pravi prolećni dan.

U Rumu smo stigli za nešto više od pola sata. Parkirali se na hotelskom parkiralištu i pre prijavljivanja u hotel Park obiđosmo jedan krug oko kvarta u klom je smešten. Na prvi pogled nam je bilo jasno da je, iako u centru grada, hotel ipak u mirnom kraju – nema bučnih saobraćajnica, diskoteka, kafana koje bi remetile trenutke odmora. 

Ljubazna recepcionarka nam je dala nam ključ sobe, vaučer za večeru i spa. Bešumni lift, peti sprat, soba s čarobnim pogledom. Prostor veličine apartmana s velikim prozorima od poda do plafona pružaju savršen pogled na grad, Frušku goru, udaljena polja. 

Idealni uslovi za idealan odmor

Prvo što proverimo u svakom smeštaju jeste kvalitet kreveta. Tako je bilo i ovde. Dušek čvrst i debeo, amortizuje okretanje druge osobe i da pruža dobru potporu leđima. Tri jastuka različite veličine idealni za spavanje. Ko ima iole problema sa spavanjem, razumeće zašto je ovo toliko važno. Soba je klimatizovana, tako da ne morate da otvarate prozore da biste regulisali temperaturu, mada, rekoh već na početku, ni otvoreni prozori ne bi remetili mir zbog pozicije samog hotela.

Kupatilo veliko, prostrano, velika tuš kabina. U ormaru čekaju dva bade-mantila kao najava uživanja u Spa (ako se najavite na vreme na recepciji, bićete sami i uživaćete maksimalno).

Hotel „Park“ je idealno mesto za vikend odmor u dvoje. Ruma, blizu i Novom Sadu i Beogradu, a opet dovoljno daleko da se na dva dana zaborave svakodnevne obaveze i dnevna rutina. Smešten u srcu Srema, na Fruškoj gori, mogao bi se nazvati i zelenim srcem ove regije.

Utisak koji smo imali sve vreme bio je domaćinskog odnosa prema gostima. Zaposleni u hotelu se sve vreme ponašaju kao da ste jedini i kao da za vas imaju sve vreme ovog sveta. Kao znak dobrodošlice dobili smo flašu sjajnog vina vinarije „Kovačević“ a na odlasku čuvenu „Jazak“ vodu, za okrepljenje na povratku kući. 

Hrana u hotelu je izuzetno ukusna i kvalitetna, vreme za doručak i večeru fleksibilno, tako da stignete i da se naspavate, ali i da ne žurite na večeru. 

Sve navedeno je kvalifikovalo „Park“ za mesto na kom ćemo i ubuduće puniti baterije. Takođe, od sada je topla preporuka i za sve naše inostrane prijatelje koji traže kvalitetno mesto za odmor u blizini Novog Sada a po pristupačnim cenama.

Šta možete videti u Rumi i okolini

Naša šetnja Rumom započela je u Zavičajnom muzeju.  Nedaleko od samog centra, u Glavnoj ulici, muzej čuva istoriju ovog dela Srema i same Rume. Ljubazni kustos nam je pokazao stalnu zbirku slika Lazara Vozarevića, postavku u vezi s kineskim čajem, zbirku starih razglednica, istorijske mape, grbove, slike osnivača Rume i još mnoge zanimljivosti. U dvorišnom delu muzeja nalaze se izuzetno vredni arheološki ostaci iz rimskog perioda, što svedoči o starini samog mesta. Muzeji, posebno zavičajni, čuvaju u sebi priču o tome ko smo, odakle smo, ko su nam preci i tu su da nam postavi pitanje – a šta mi to ostavljamo svojim potomcima.

Inicijativa Zavičajnog muzeja da se priključi zajedno s hotelom „Park“ i Turističkom organizacijom Rume promovisanju ovog dela Srema je pun pogodak i daje poseban šarm čitavom sremačkom vikendu.

Kad ste već u Rumi, obavezno posetite i pravoslavnu crkvu čiji ikonostas je oslikao Uroš Predić. Fotofrafije ovaj put nemamo jer se ikonostas i crkva restauriraju. Takođe, u blizini je i katolička crkva koju treba posetiti. Na malom prostoru upoznaćete Rumu iz mnogo uglova.

U okolini samog mesta imate brojne manastire koje treba obići, ako niste imali prilike do sada. Mi smo ovaj put izabrali, znajući da se ovim krajevima stalno vraćamo, da posetimo Borkovac, Vrdničku kulu i da veče provedemo istražujući Rumu.

Izletište Borkovac nalazi se na 10-tak minuta od Rume. Ovo nije naša prva poseta ovom čarobnom mestu ali nas uvek kupe mir i uređenost prostora. Pored jezera, od ovog vikenda na raspolaganju je i otvoreni bazen. Na terasi hotela Borkovac možete popiti kafu, ali i ručati – obilno, kvalitetno i po vrlo pristupačnim cenama.

Vrdnička kula, etno naselje na Fruškoj gori, namenjeno je pre svega porodičnim ljudima sa decom jer pruža dosta sadržaja njima namenjenih, daleko je od saobraćajnica, mir je i tišina. Prilaz samom naselju je u kocki te je time, kako reče moj dragi, onemogućena brza vožnja, što i pešacima dozvoljava da bezbedno dođu do ove destinacije. Prelep pogled, lepo osmišljen prostor – dobar je i za kafu i upijanje sunčevih zraka u kasno popodne.

Veče u Rumi vratilo nas je u dane detinjstva. Ovaj gradić uspeo je u sebi da sačuva duh gradova za koje smo sentimentalno vezani. Starinske građevine u centru, veliki trg na kome se ljudi druže, brojni kafići, poslastičarnice sa sjajnim sladoledom.

U jednom trenutku naišli smo na decu koja su govorila različitim dijalektima bivše YU. Shvatismo da je u pitanju neko folklorno okupljanje u Kulturnom centru, za koji smo čuli da je veoma aktivan i da mnogo radi na propagiranju kulturnog i umetničkog života grada.

Trgom dominira sedam truba. Spomenik se zove „Spomenik revolucije“. Ispred je slatka mala fontana i sat koji nas je najviše i podsetio na trgove naših mladosti na kojima je uvek centralno mesto zauzumao neki sat – svedok sastanaka, rastanaka, kašnjenja, prvih poljubaca.

 Naša poseta Rumi i hotelu „Park“ završila se u nedelju kasnim doručkom. Ljubazno osoblje nas je ispratilo, poželelo srećan put i neki budući povratak u ovaj  biser Srema. Na povratku smo rešili da obiđemo još jedan od istorijskih lokaliteta – Carsku palatu Sirmijum u Sremskoj Mitrovici. Ovo je nešto što nikako ne smete propustiti, ako se nađete u ovom delu Srema.

Na povratku za Novi Sad pratila nas je kiša. Natapala je polja žita i mladog kukuruza. Dok smo se spuštali niz Frušku goru, pratio nas je miris sveže okupane prirode.

U Rumi, kažu, nije padalo. 

Zahvaljujemo se:

Hotelu „Park“, Ruma

Turističkoj organizaciji Rume

kao i ostalima koji su spomenuti u tekstu a doprineli su da ovaj vikend bude baš ovakav. Sremački. 

Veliko hvala dragom Nikoli Boriću i ako vam se ukaže prilika da vas on provede kroz Rumu, dobićete još jednu dimenziju ovog grada. Ako čitate njegove postove, razumećete o čemu vam pričamo!

Fotografije:

Merima Aranitović

Siniša Banda

 

fb-share-icon0

Leave a Reply

Your email address will not be published.