PISAC JE TRGOVAČKI PUTNIK KOJI PREDSTAVLJA SEBE – FREDERIK BEGBEDE U NOVOM SADU

Ona priča da se zvezde nameste kad nešto jako želite se u slučaju F.B. uvek pokaže istinitom. Tako je bilo i ovaj put. Naime, u četvrtak pročitam obaveštenje da Frederik Begbede 11. juna gostuje u Novom Sadu. Sjajno, pomislim. O, ne… ja u to vreme imam čas koji nije fer da otkažem sad pred prijemni. I, dok su se,ooo, ne… ja želim borili u mojoj glavi – stiže mi poruka – možemo li da pomerimo čas? Mooožemo! 

Nedelja, koji minut pre 17 časova. Sedam u drugi red i pogledom prelazim po sali – i vidim, on za šankom. Nonšalanto pijucka koka-kolu. Prvo što sam pomislila – vidiš, može čovek i u izgužvanom odelu da bude divan. Onda mi se pogled spusti na njegove cipele. Pomislim – bilo koji drugi muškarac sa takvim špic cipelama bi u startu bio otpisan, ali… Zaista ima nečeg u tom francuskom šarmu. U startu mu je sve bilo oprošteno.

Moje oduševljenje Begbedeom je počelo davno kada sam na nekom od hrvatskih blogova pročitala odlomak iz romana „Ljubav traje tri godine“. Mesecima sam gnjavila ljude s pitanjem hoće li uskoro putovati do susedne nam države ne bi li mi kupili knjigu. To leto baš niko nije putovao. I, kad sam mislila da će ljubav ostati na jednom odlomku, u izlogu knjižare u Zmaj Jovinoj ugledah „Francuski roman“. Zahvaljujući izdavačkoj kući Booka i sjajnom prevodiocu Vladimiru D. Jankoviću književni opus, skoro ceo, preveden je na srpski jezik. O njegovim knjigama pisala sam, tako da se ovaj put neću ponavljati.

Begbede ili ljubav na prvo čitanje

Begbede, klapa prva

“Romantični egoista” – da li ste ga upoznali?

Sjajan sagovornik, šarmantni i zavodljivi slešer – izraz, koji, kako je objasnio, opisuje ljude koji se bave mnogim zanimanjima – najčešće dijametralno suprotnim. Ponekad to čak deluje shizofreno, reče. On je u jednom trenutku radio 12 poslova, dok se sada bavi davanjem otkaza. Upravo mu je to donelo dovoljno slobodnog vremena da može da putuje. Proputovao je čitav Balkan i kad god je pitao gde je dobra zabava uvek su ga u svakoj od ex-YU republika upućivali na Srbiju. On sam je zagovornik noćnog života jer, kako kaže, ljudi su tada osvetljeniji, kad malo popiju, pokažu svoje pravo lice. 

Takođe se dotakao jedne od večitih tema njegovih knjiga – težnje za večnom mladošću. Kaže da dok je pisac mlad on piše o tom ZLATNOM DOBU MLADOSTI, a kako godine prolaze, tako se priseća – i pokušava da održi privid večitog tinejdžera. Težnja da se večito ostane mlad jeste imperativ našeg vremena. 

Begbede je još jednom potvrdio da svi mi pišemo jednu istu priču čitavog života – samo, kako reč – promenom mesta na jastuku pričamo iz druge vizure – ali je to i dalje ista priča. Pišemo o onome što znamo, što nam je blisko, samo je način na koji ćemo to obraditi podložan promeni. 

Kad je objašnjavao kako stvara reče da ide do krajnjih granica i da se uvek trudi da ide što dalje u priči – a kod njega to znači da zalazi i iza granica moralnosti, pristojnosti, uglađenosti. Pisac ne treba da bude moralan, pristojan, uglađen. Pisac treba da piše ono što do sada niko nije napisao. Treba da se trudi da prevazilazi granice (pretpostavljam i lične) i da ako to ne može, onda knjiga i ne zaslužuje da bude napisana. Najavio je novu knjigu za januar 2018. Nije želeo da otkrije o čemu se radi, ali pošto je on ljubitelj naučne fantastike, to što on sada stvara bi se možda na srpski najbolje prevelo kao fantastična istina.

U iščekivanju nove knjige Frederika Begdedea, preporučujem da ovo leto iskoristite da pročitate ono što je Booka do sada objavila, a to su:

Francuski roman

Ljubav traje tri godine

Romantični egoista

Upomoć, molim za oproštaj

699

Una i Selindžer.

I za kraj, nekoliko možda nesavršenih fotografija (loš ugao, mobilni telefon, fenomen nečije glave ispred) savršenog čoveka, sjajnog pisca… i, da, nekog ko reče da ne voli da se ovakvi susreti zovu promocijama – jer se on onda oseća kao deterdžent, kao roba. Mada, ne može da porekne da su pisci trgovački putnici koji predstavljaju sami sebe. 

Zaključak: Frederik Begdede uživo je upravo onakav kakvim sam ga zamišljala. Romantični svedok ovog našeg vremena. 

fb-share-icon0

Comments (3)

  1. Merima, nekako sam sad sva srećns zbog tebe, kao da se meni ovo desilo! Znsm koliko ga gotiviš i da ti je ovo bilo kao san i neverovatno je kako su ti zvezde namestile! Super!

    1. Hvala, Blaženka :) Iskreno, nisam čak ni mogla da sanjam da će doći… ali, upravo zvezde nam dovedu ono što istinski želimo. Ili nas usmere na put kojim treba da idemo. Divna si :*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.