Istinsko plavo nije boja kose već geografija duše

plavušaTekst napisan 7.maja 2013. Unapred se izvinjavam svim drugim nijansama, ja svet najbolje iz plavog ugla posmatram :)
 

Pitam se, kad su stvari izmakle kontroli? Sve mi to liči na pandemijsku teoriju zavere, samo nikako ne mogu da prokljuvim čiju? Prave ili istinske plavuše su retkost.

Ne baš kao sedmica na lotou, ali, recimo, šestica – sa tim bi se već moglo porediti. Crnki i brineta, njih ima tušta i tma. Riđokose su već u kategoriji retkih, skoro kao i plavojke, pa na njih i ne sumnjam, mada, nisam baš sigurna da u čitavu priču ipak nisu umešani muški prsti.

No, kako god okrenem, ja baš nešto volim što sam plava. Toliko sam se saživela sa čitavom tom pričom, pa sam počela i da se farbam ne bih li još više istakla da sam to što jesam – jedna prava, istinska plavuša.

Kad je bal, neka je fešta, rekoh sebi, probala si da budeš sve sem crna, i znaš da se najbolja zabava u plavom. Pristajem, plavuša sam. Pristajem, nemam pojma ni o čemu. Pristajem, da samo trepćem okicama, i umilno gledam na svet oko sebe. Pristajem, ne umem ni jednu odluku da donesem, prepuštam se. Pristajem.

Ali, ne ide. Na tu priču o o plavušama iz viceva, nasele su samo one koje nisu skontale poentu vica. Kvaka 22 – čuvaj se svojih želja, mogu i da ti se ostvare.  Hoćeš baju koji će da ti reši sve probleme? Može, ali to je i početak i kraj priče. Zbogom pameti. Ako je i bilo.
Kada su stvari izmakle kontroli – ili kada su to plavuše dopustile da postanu to što zapravo nisu?

Prava plava zna da je tajna ispod kose. Da je istinska, platinasta, medena, zlatna, ma koju god nijansu da izabereš, da je istinska plavuša ona u duši i da je ona stara, da ispod šlema mozga nema apsolutno tačna. Plavuše su, ali one prave, zbilja retki primerci.

Ipak smo mi jedna posebna vrsta. Jedan svet za sebe. Kad zatrepćemo, budite sigurni da se iza trepuški ne kriju svetla semafora, već vrlo jasne vatrice -varnice. Kad vam se nasmešimo, to nije tek reda radi. Samo, pazite koji smo vam osmeh uputili.

Ako vam se posreći dobili ste onaj koji topi i najhladnija srca i zbog kog će vam svet odjednom postati najlepši i najšareniji praznik.

Ali, ako vam uputimo jedan od onih sa podignutim obrvama, bolje je da se sami okrenete dok je još vreme jer, posle takvog osmeha, oni glečeri na polovima i ako su planirali da se odlede, jednostavno odustaju, jer nema ledenije stvari od hladnoće nežnog bića.
No, najopasniji je osmeh tuge na licu prave plavuše. Taj osmeh je teži i od naših suza. Taj osmeh kojim podižemo obraze, a ovi opet pridržavaju one kanaliće iz kojih suze samo što nisu potekle. Gledaćemo vas čitav jedan život tim osmehom, mislićete da je zaista sve u redu, a kada se okrenete, uz uzdah olakšanja jer ste poverovali u najveću laž na svetu, u tom trenutku čitavo jedno jato leptira umreće u istom času, potopljeno bujicom suza koje vi videti nećete.

… jer prava plavuša plače i tuguje gospodski, u svoja četiri zida…. dok na fasadi večito stoji jedan gospodstveni i dostojanstveni osmeh. Možda vremenom malo iskrzan, ali lep. Stoga, ne dajte se zavarati. Boja kose je promenljiva, ali stanje duha je trajno. Kao što M. Antić reče da Srem nije geografija već isto to… duša… Tako je to i ovde, pa ko razume, shvatiće…

fb-share-icon0

Comments (8)

  1. Jadna Merilin Monro, od nje je, ako se ne varam počelo, je nezasluženo, kuloarski označavana kao glupa. Uvek sam sumnjala da bi se Artur Miler oženio glupom plavušom, kao što sam uvek znala da je onako kako si ovde i napisala.

    1. Priča o njoj je sve samo ne priča o glupoj, kakvom je svet predstavio, a ona koketirajući jedno vreme sa publikom pristajala. Kad je htela da pokaže koliko vredi i koliko je sposobna dugo se za to borila. Inače, njen problemi su sasvim druge prirode. Od nesigurnosti, usamljenosti, žudnje za ljubavlju, očinskom ljubavlju… Ali, bila je i biće simbol plavuša… :)

    1. Plavušu nikad ne možeš sakriti. Ona uvek izađe na videlo kad je potrebno. Bila sam i ja i brineta i svašta po malo, ali od rođene plave nikud ne možeš. To je kao dugo putovanje kući .)

  2. „jer prava plavuša plače i tuguje gospodski, u svoja četiri zida…. dok na fasadi večito stoji jedan gospodstveni i dostojanstveni osmeh.“ Uh… sva sam se smrzla i naježila! Odlična, odlična…

    1. Nekako ja to tako doživljavam. To jest tekst je i pisan s nekim povodom… kad sam htela da objasnim razliku između nekih nijansi plave i nijansi u dušama.Hvala ti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.