NE GAZITE CVEĆE, MLADI LAVOVI

TRENUTAK PRED PAD

Verovatno vam se barem jednom u životu desilo da zapnete i imate osećaj da ćete pasti – ali umesto pada – počnete da ubrzavate, pokušavajući da se održite na nogama. U toj jurnjavi hvatate se za sve oko sebe, nadate se da će vas neko uhvatiti, a u isto vreme biste voleli da niko ne bude svedok vašeg mogućeg pada. I što se više trudite, sve više rušite, kačite, vičete na ljude oko sebe ne biste li ih sklonili sa svog puta. Na kraju ili završite na kolenima ili imate sreće da ste se za nešto dovoljno čvrsto uhvatili pa ste ostali na nogama. 

Upravo takav osećaj sam imala poslednjih dana. Dugi niz ubrzavanja, lica u prolazu, neki neverovatni događaji, gorčina zbog postupaka nekih ljudi, pružene ruke onih za koje se nisam možda ni nadala. I, reših, ne da usporim, već da stanem. Otvorim prozore i udahnem duboko. Presaberem se. Vidim u kom bi to pravcu trebalo dalje. Šta je to zaista važno u mom životu, a šta baš i ne. 

U tom magnovenju jedna mi se sintagma vrtela po glavi. Ona o mladim lavovima. Onima koji na svakakve načine pokušavaju da preuzmu mesto starog lava. Da ne budem pogrešno shvaćena, niti jesam lav, niti sam od onih koji imaju neku važnu životnu ulogu pa da bi se nekom baš u mojim cipelama mnogo svidelo.

Mislim na sve one koji misle da bi im u tuđoj koži bilo bolje.

Koji misle da su uskraćeni za koješta. 

Koji pokušavaju da iskoriste trenutak.

Koji misle da sve znaju.

 

NE GAZITE CVEĆE, MLADI LAVOVI

I, mislim, lavovi, evo vam prostora. Ja stojim i okrećem svoj kompas u nekom drugom smeru.

Lavovi, igralište je vaše.

Lavovi, hajde sada, sami po svojim pravilima – vaše igralište, vaša pravila, ali i vaša odgovornost.

Lavovi, evo vašeg vremena da pokažete sve što znate.

Lavovi, problem je samo što ja nisam lav. Obična sam vodena ljubičica. A u toj koži biste se teško snašli. Ja igram sama. Po nekim svojim pravilima. Rastem daleko od igrališta jer se na njima nikada nisam ni osećala dobro. Ali, lavovi, nisam jedina koja je rešila da stane. Ovih sam dana otkrila mnogo divnih cvetova koji imaju potpuno isti utisak kao i ja. Istu želju da uspore i vide dokle su stigli i kako opuštenije dalje. Ni oni nisu deo grupe. Ni oni nisu ti koji vas ugrožavaju. Mnogo je vodenih ljubičica u mojoj okolini. Divne, nežne, tople – ne ugrožavaju ni mlade lavove, niti jedni druge. 

ČEKAJUĆI SUNCE

Dragi mladi lavovi, mi nismo isti svet. I to je divno. Razumećete jednog dana kada neki novi mladi požele da preuzmu vaše igralište. Pitaćete se šta ste im to uradili da vam tako vraćaju. Setićete se onda ovog istog igrališta koje pokušavate da osvojite, a ne vidite da je prazno. Da su stari lavovi odavno otišli, i da su mesta slobodna. Da samo treba da se odlučite ko će biti vođa, a ko deo grupe. 

Cvetovi vam nisu niti neprijatelji, niti ugrožavaju vaš prostor i želje. Samo, cvet ne možete smeniti, možete ga zgaziti, iščupati. On se braniti neće. On vas mnogo čemu naučiti može, ali će ćutati dok ga ne pitate. Ovih su dana cvetovi rešili da stanu i sačekaju sunce. Oko sebe vidim i slutim mnoštvo onih koji čekaju. Koji se odmaraju. Otpuštaju stara uverenja, otpuštaju prošlost, otpuštaju sve ono što ih je guralo i ubrzavalo. Otpuštaju i čekaju proleće. Da ukrase ovaj svet – cvetovi priželjkuju mir. U sebi i oko sebe. 

MOLBA ZA MLADE LAVOVE

Zato vas molim, dragi lavovi, preuzmite slobodno igrališta, povedite igru, pokrenite ovaj svet napred, iskoristite svoju mladost. Menjajte, unapređujte, radujte se stvaranju, delajte, otkrivajte, budite svoji i budite svesni svoje slobode i odgovornosti.

Mi vam smetati nećemo. Nismo svi rođeni da budemo lavovi, da budemo glasni i da budemo sila. 

Neki od nas su rođeni da budu cvetovi. 

I još vas molim – ne gubite dragoceno vreme u pokušaju da nas uklonite iz svojih života. Ne zato što to ne možete, već što time ništa ne dobijate. Gubite dragoceno vreme da biste na kraju shvatili da ste radili zaludan posao. O nas se vetar samo očeše na svom putu, a u vas udara. Mi se savijamo pred olujom i uspravljamo pred suncem. Vi o svoja tela primate udarce. Vi ste sila, na zemlji, mi smo sila koja svojim korenjem čuva zemlju.

I ovaj je svet potpun samo ako naučite da živite zajedno sa nama. 

Srećno vam zaigravanje, mladi lavovi. 

Fotografije preuzete s Pinteresta

fb-share-icon0

Comments (9)

 1. Vidi, vidi, ja lane nisam regovala, iako sam i tada imala mnogo toga da kažem, čak i više nego sada.
  Ovoga puta preskočiću… divan tekst, sjajne poruke itd… to uostalom važi za svaki (ajde, skoro svaki ;) pa da se ne ponavljam.
  Nekako mi pade u oči ona rečenica…misle da sve znaju. Da ne zvučim sad ko neko matoro zakeralo…znaš, sad ti mladi lavovi na koje se ova priča odnosi a koji je, nažalost, neće shvatiti kao prelep i nadasve koristan dar, kao odgovor na sve ljubičice, klematise i ostale ladoleže, imaju jedinstven odgovor: ljuborni su na nas zato što smo mladi. Mogu da razumem ambiciju, želju, inicijativu, ideju, pa i blago laktanje nekako mogu da razumem jer živimo u državi koja ne nedu baš šanse u izobiju, ali toliko gađenje prema nečijim godinama, e to već nikako ne mogu. Ne samo zato što pripadam generacijama koje su vaspitavali da poštuju starije i da uče od njih, već stoga što, držim da je tako – niko baš ne voli d abude mlad leš. Pa kad već znaš da ćeš i sam jednom biti star, zvao sebe lavom ili ljubičicom, svejedno, ne pljuj na sebe samog…onog kroz 30 i više godina.
  Ups…ali ti sve znaš i ti si najpametniji i stari-ji su ti samo smetnja da zauzmeš svoj odavno već zasluženi tron. I šta ima koga da slušaš i od nekog da učiš, pitaš za savet, kradeš znanje… kad, dok sve to radiš, neki drugi mladi lav oteće nekom trećem mladom lavu poziciju koja tebi pripada, gazeći pritom ladoleže i ljubičice.

 2. Драга Мерима, тако ми прија твој нежни, умирујући стил писања, које год теме обухватила. Јединствени приступ, одабир речи… И овај текст ми се допао и мислим да сам разумела суштину и поруку. Шаљем загрљај! :)

 3. Kako si ti ovim tekstom napravila uverljivo poređenje sa svetom oko nas, brilijantno!
  Nisam otkrila za sebe koji sam cvet, ali znam da odavno jesam. Možda klematis, bar bih volela da sam on ;)Treba mi potpora, ali mogu i sama, ako mora. Ne mirišem, ali me ipak vole pčele radilice.. itd its. Hvala ti Meri za ovaj lepi i poučan tekst. Ko prepozna.

  1. Hvala tebi na komentaru. Klematis – biljka za sanjare… koji često odlutaju iz realnosti. I koji zbog toga često imaju problem sa okolinom jer nisu prisutni. :) Ali da je lep… jeste i da je dobar jeste. :) Neki su se naljutili ne razumejući poentu… ali i to je pravo :)

 4. Divno napisano. I tako istinito. U mnogim tvojim tekstovima pronalazim sebe. Ne znam baš da li sam vodena ljubičica ili nešto drugo, tek čekam da ogreje sunce. Lavovi se unište međusobno, jer može biti samo jedan, a cvet cveta i ne upoređuje se sa cvetom kraj sebe. Znaš da te volim vodena ljubičice?

 5. Mogla si ovaj post da nazoveš i Meditacija vodene ljubičice, toliko mira ima u njoj:))

  Fiiiiiinoooooooooooooooo baš. Baš kako treba:))

  1. O, draga Alex! Kako divan naziv. Možda i napravim jednu od meditacija, ali ovde je poruka bila svima lavovima da budu mirni. LJubičice meditiraju :)

  1. Oljenka, ja dugo nisam sebe prepoznavala u Vodenoj ljubičici sve dok mi Alex nije na to ukazala. Mislila sam da sam osobenjak sama za sebe :) Ali mi je onda čudno kad se neko, zbilja poput mladog lava zaleti i misli da je ugrožen od jednog običnog cveta… i to individualca… Cveće je mudro i vraća nas sebi :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.