Pesma za ram ili da vas pitam – a koja je vaša najskuplja kafanska?

romantični radVolite li Bramsa?

Kad bi mi neko postavio to pitanje odgovor bi bio da, volim. Volim klasičnu muziku, kad pišem ili radim nešto za šta mi je potrebno da sam koncentrisana slušam klasičnu muziku ili neki lep, lagani džez. Kad čitam takođe. Kad hoću da se mentalno opustim takođe posežem za kolekcijom klasičnih melodija.

Ali sada bih da se vratim na slučaj zvani – KAFANA JE MOJA SUDBINA. Ne, nisam u grupi onih kojima je ona zbilja sudbina, ali volim dobre kafane sa još boljim svircima. I tu dolazimo do kvake – sad nije baš kao ona 22, ali jeste kvaka. Sve dok razmišljam šta bih to volela da mi odsviraju – imam čitavu lepezu pesama – ali onog trena kad treba da kažem – e sad svirajte mi… ja ne mogu da se setim ni jedne. Pomislim – suviše je tužna, suviše je lična, suviše nije za ovo veče i dok prođem listu zašto neku neću da naručim, muzika već ode do drugog i tako do nekog sledećeg kafanskog dana…

Šta se desi kad spontano naručim(o) pesme:

Bili smo pre ihaj godina na svadbi jednog od moje braće. Muzika dobra, društvo veselo, i u jednom trenutku red došao na nas – tetka rođena (majka moja) i mi da malo naručujemo pesme. I krenemo. Naša lista je izgledala ovako:

1. Jutros mi je ruža procvetala

2. Već odavno spremam svog mrkova

3. Ima jedan kućerak u Sremu

4. Kao vuka samotnjaka (hit iz tog doba)

5. …. molimo vas da više ne naručujete pesme.

Što?

Pa nekako vam pesme nisu primerene za ovaj trenutak, objasniše nam.

Nama je bilo lepo. Jesmo se malo rastužili zbog tog kućerka, i bilo nam je tužno zbog salaša koji nestaju i što više nećemo ići na neke strane, i tuga jedna od te procvetale ruže, koja će i precvetati a niko ne više mirisati neće… a kad smo pomislili na vuka samotnjaka i šume severa, tu su nam suze već zagarantovane bile. Samo smo, onako porodično, zaboravili na trenutak da to nije dobra lista. Svadba? Ne, nikako.

I onda me sinoć prijatelj (neću da ga imenujem, ako se sam ne bude imenovao :) ) predloži da pravimo liste za kafanu – i ja se setih ovog događaja i kako sam i ja sama pomislila da je to pametna ideja – muzika za svadbe, kafane i ostala slavlja.

I od juče ja tako u glavi sklapam svoju listu.  Kafansku.

Mislim da bi na njoj trebalo da budu:

1. Evo već je jesen – Toma Zdravković

2. Kućerak u Sremu

3. Kada padne prvi sneg – Z. Bogdan

4. Ta tvoja suknja plava – Z. Bogdan

5. Već odavno spremam – Z. Bogdan

6. Rano je za tugu – Haris Džinović

7. Ženama svim – Slavko Banjac

10. Žena druga mog – Toma Zdravković

Recimo, ovako bi mogla da počne moja lista. E, sad, ako ponekad i sami navraćate na slična mesta – volela bih da napišete šta vi naručujete, i koja je to za vas najskuplja – tj. zbog koje biste dali sve i još malo više od svega što ste to veče poneli sa sobom. Imate li svoju najskuplju kafansku? Ili je kafana daleko od vas?

Volela bih da čujem vaše mišljenje!

fb-share-icon0

Comments (12)

 1. Ne idem nešto po kafanama, ali kad odem volim da čujem Mitu bekriju i pesmu Ciganka mi gatala na travi. E sad, njih gotovo nikad ne naručujem jer su obe u stalnom kafanskom repertoaru, pa ih vrte na svakih sat vremena i bez porudžbine. :) Volim ponekad da naručim Ako tebe ljubit ne smem, U tem Somboru i Osam tamburaša s Petrovaradina, pa onako da zapevam uz vince, dušu svoju da razgalim. :)

  1. O, da. Pesme koje navodite jesu postale klasika svakog dobro vaspitanog orkestra, kao što i svako od nas zna upravo te pesme, jer one više i nisu narodnjaci, već čista klasika. Hvala vam, što ste tu :)

 2. Uh, kad god hoću da se veselim, onako, baš, ja poručim prvo „Ciganka sam mala!Da treeeešti. Posle tog sledi „Te oči tvoje zelene“, pa sve pesme od Tozovca, nema veze koja je po redu, pa onda sve pesme Zvonka Bogdana, posebno ona „Tri metera somota“ i tako redom :D Volim, ali strašno volim, a mislim i da znam da se veselim, a da mi za to nije potrebno piće da me razgali. Dovoljna je samo muzika i pesma.

  1. Draga Olja, prosto mogu da te zamislim kao veseljaka u kafani. Ti si vesela i raspevana u duši, čak i kad je sve oko tebe teško i ponekad nerešivo. Ti si čudo žena :)

 3. S godinama se menja i muzicki ukus i pogledi na svet. Moja bi lista bila vrlo kratka i izgledala bi ovako:
  1. Tozovac- Jesen u mom sokaku
  2. Tozovac- Ovamo cigani
  3. Haris Dzinovic- Mustuluk
  4. Luis- Slike u oku
  5. Toma Zdravkovic- Samo nju ne kuni majko

  Ne pitam sta kosta ;)

  1. Ne pitam jer ono najskuplje se ne pita već se dalje. Sviđa mi se izbor, nešto ću da ubacim i u moj spisak :D Hvala na odgovoru!

 4. Divna ideja, bas sad razmisljam da sastavim svoju listu.
  Uglavnom se narucuje
  Ciganima srce dacu – B. Zdravkovic
  Ruzo rumena – Dragan Jovanovic
  Ne udaj se Rado
  Zvonko Bogdan – Govori se da me varaš
  Danka – Toma Zdravkovic

  obicno sa ovom zadnjom i zavrsim, mislim svaki put zavrsim, tacnije ona mene zavrsi

  1. Nema na čemu. :) Kad čitam sve predloge ja bih od svake liste dodala po nešto na svoju. Biće to dobre kafanske noći, već vidim! Hvala ti, Skitnice :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.